Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Επιχείρηση χωρίς προηγούμενο για την ανέλκυση του «Cabrera»

Εικόνες που κόβουν την ανάσα, δέος και εμπειρία που σε ακολουθεί μια ζωή. Αυτές ήταν οι αντιδράσεις και τα συναισθήματα των ανθρώπων που παρακολούθησαν από κοντά την ανέλκυση του πρυμναίου τμήματος του φορτηγού πλοίου «Cabrera», που έγινε χθες το απόγευμα κοντά στην παραλία Πέζα, στο ακρωτήριο Καμπανός.

Με τον καιρό σύμμαχό του, ο ειδικός γερανός, βρέθηκε από νωρίς στο σημείο, όπως και τέσσερα ρυμουλκά, φουσκωτά σκάφη, αντιρρυπαντικό πλοίο, ειδικός εξοπλισμός και προσωπικό για την περισυλλογή των όποιων ρυπογόνων ουσιών, που τυχόν θα διασκορπίζονταν στη θάλασσα. Επίσης, αίσθηση έκανε η μεγάλη πλατφόρμα, η οποία θα μεταφέρει το ναυάγιο.



Όπως ενημερωθήκαμε, δεν υπάρχει προηγούμενο παρόμοιας επιχείρησης ναυαγιαίρεσης τμήματος πλοίου από βάθος 35 μέτρων! Το συγκεκριμένο κομμάτι του φορτηγού πλοίου (μηχανοστάσιο, γέφυρα) ήταν χαλύβδινο, βρισκόταν σε βάθος 35 μέτρων και σε απόσταση 100 μέτρων από την ακτή.  Το γερανοφόρο γίγας 2.400 τόνων από την Ολλανδία, που βρισκόταν στο λιμάνι του Γαυρίου περισσότερες από δέκα ημέρες, ανέλαβε την ανέλκυση του τμήματος του ναυαγίου, που δυνητικά ρύπαινε το περιβάλλον.


Υπενθυμίζεται ότι το «Cabrera», προσάραξε στις βόρειες ακτές της Άνδρου και βυθίστηκε εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών τα περασμένα Χριστούγεννα (24/12/2016). Από τότε οι ενέργειες του Δήμου Άνδρου ήταν συνεχείς και επίμονες, με στόχο να πραγματοποιηθεί η απομάκρυνση του ναυαγίου έως τα τέλη Οκτωβρίου.  Εξάλλου, οι εργασίες ανέλκυσης του «Cabrera» έγιναν σύμφωνα με τις υποδείξεις της Λιμενικής Αρχής και βάσει των όρων που είχε θέσει ο Δήμος Άνδρου, προκειμένου να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο ρύπανσης του περιβάλλοντος.


Όπως αναφέρει το ενημερωτικό σημείωμα του Δήμου Άνδρου: «Το “παρών” στο σημείο του ναυαγίου, έδωσαν ο Δήμαρχος Άνδρου, κ. Θεοδόσης Σουσούδης και ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας κ. Δημήτρης Λάσκαρης, Παράλληλα, για να παρακολουθήσουν από κοντά τις εργασίες ανέλκυσης του τμήματος του φορτηγού πλοίου “Cabrera” παρευρέθηκαν ο λιμενάρχης Άνδρου κ. Γιώργος Σιδέρης και οι εκπρόσωποι των εταιρειών».



Όσον αφορά τα υπόλοιπα κομμάτια του ναυαγίου, σύμφωνα με τη μελέτη του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. δεν κρίνονται επικίνδυνα για το περιβάλλον, καθώς θεωρούνται αδρανή, οπότε αποφασίστηκε να παραμείνουν βυθισμένα στη θάλασσα. Τέλος, να σημειωθεί ότι το τμήμα του «Cabrera» που ανελκύσθηκε χθες και αντιστοιχεί περίπου στα 2/3 του ολικού του όγκου, αναμένεται να μεταφερθεί σε διαλυτήριο στη γειτονική Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...