Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Προχωράει το θέμα του ΧΥΤΥ Άνδρου

Αρκετό μελάνι έχει χυθεί για το ζήτημα της δημιουργίας του ΧΥΤΥ στον Δήμο Άνδρου, ένα θέμα υψίστης σημασίας, που απασχολεί τους κατοίκους του νησιού περισσότερο από 30 χρόνια. Πρόκειται για να έργο πρώτης προτεραιότητας, το οποίο έχει καθυστερήσει, ωστόσο, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, που δημοσιεύτηκε σήμερα, 23 Οκτωβρίου 2017, στην ιστοσελίδα του Δήμου, βρίσκεται, πλέον, στο τελικό στάδιο πραγματοποίησης, μετά τη θετική γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Υδάτων για την υδρογεωλογική μελέτη.

Συγκεκριμένα, έπειτα από επικοινωνία του Δημάρχου Άνδρου κ. Θεοδόση Σουσούδη στις 19/10/2017 με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, η δημοτική αρχή έλαβε τη διαβεβαίωση για τη σύγκληση συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ), προκειμένου να εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου.

Είναι γνωστό πως η καθυστέρηση του εν λόγω έργου επιφέρει συνέπειες ανυπολόγιστες για το περιβάλλον, τον τουρισμό και την οικονομία του Δήμου, την ώρα που τα πρόστιμα φθάνουν τα 34.000 ευρώ /ημέρα για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση δημιουργίας ΧΥΤΥ. Η δυνατότητα εξεύρεσης κατάλληλων χώρων στις νησιωτικές περιοχές μεγεθύνει το πρόβλημα και η αντίδραση των πλησιέστερων κατοίκων του ΧΥΤΥ είναι κατανοητή και αναμενόμενη.

Ωστόσο, από τη στιγμή που έχει αποφασιστεί το σημείο, είναι πρωτοφανή τα εμπόδια που έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι και οι υπηρεσίες του Δήμου Άνδρου. Όπως παρατίθεται αναλυτικά στο δελτίο Τύπου: «για πρώτη φορά- μελέτη έκδοσης περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή ΧΥΤΥ πέρασε τόσο από το Δημοτικό συμβούλιο, όσο και από το Περιφερειακό. Παράλληλα, ο Δήμος Άνδρου συγκέντρωσε τις απαραίτητες γνωμοδοτήσεις από πολλές υπηρεσίες, όπως προβλέπει ο νόμος,  και άλλους φορείς και συγχρόνως κέρδισε διοικητικά δικαστήρια, με πιο πρόσφατη την υπόθεση της αίτησης αναστολής της υδρογεωλογικής μελέτης του ΧΥΤΥ, την οποία και κέρδισε ο Δήμος μας (με την από 18/09/2017 διαβίβαση της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά)».

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης του ΧΥΤΥ και των εγγράφων που συνεχώς απαιτούνται από τις διάφορες υπηρεσίες, ο Δήμος Άνδρου αναφέρει ότι απέστειλε έγγραφο στις 25-07-2017 στο ΠΕΣΠΑ για την επίσπευση της περιβαλλοντικής διαδικασίας, μετά τη θετική γνωμοδότηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Όσον αφορά τα συμπληρωματικά στοιχεία, που είχαν ζητηθεί στη συνεδρίαση του ΠΕΣΠΑ, στάλθηκαν από τον Δήμο Άνδρου στις 09/12/2016. Επομένως, θεωρείται ότι έχουν επιλυθεί τα περισσότερα θέματα που προέκυψαν - η εντολή για υδρογεωλογική έκθεση και μετά εντολή για υδρογεωλογική μελέτη, η νομιμότητα ανάθεσης υδρογεωλογικής, η απαιτητή απόφαση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων περί μη ύπαρξης αρχαίων ευρημάτων -διαδικασία που κράτησε έναν ολόκληρο χρόνο- και έτσι ανοίγει ο δρόμος για τη χωροθέτηση του ΧΥΤΥ.

Ο Δήμος Άνδρου καταλήγει, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι: «παρά τα εμπόδια και κάποιες πολιτικές παρεμβάσεις, επιμείναμε και αποδείξαμε ότι θέλουμε πραγματικά να επιλυθεί το πρόβλημα και να υλοποιήσουμε το έργο αυτό, με όποιο πολιτικό κόστος και πάντα θεσμικά. Ευελπιστούμε πως στο εξής οι διαδικασίες θα προχωρήσουν με πιο γρήγορους ρυθμούς. Όσο για αυτούς που θα βρεθούν απέναντί μας, σκοπίμως ή δολίως, ο Δήμος Άνδρου πλέον επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμά του».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...