Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017

Μαθητική παρέλαση στη Χώρα Άνδρου

Οι μαθητικές παρελάσεις πάντα μου έφερναν στο μυαλό τα σχολικά μου χρόνια. Δε θα τα χαρακτηρίσω ανέμελα, αφού ένιωθα πως είχα φορτωθεί με αρκετές «υποχρεώσεις», όπως η εκμάθηση ξένων γλωσσών και μετέπειτα τα φροντιστήρια προετοιμασίας για τις εξετάσεις, οι αθλητικές και οι  καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Τότε, θεωρούσα πως όλα αυτά καταλάμβαναν χρόνο από τις πραγματικές μου επιθυμίες, που διέφεραν ανάλογα με την ηλικία, αλλά συνοψίζονται στο παιχνίδι, στο διάβασμα εξωσχολικών βιβλίων, στις παιδικές σειρές στην τηλεόραση, και σε μεγαλύτερη ηλικία στις εξόδους με φίλους, στην παρακολούθηση μιας καλής ταινίας ή μιας συναυλίας.

Επανέρχομαι στις μαθητικές παρελάσεις στο πλαίσιο των εθνικών επετείων. Κακά τα ψέματα. Η αλήθεια που αφορά την προετοιμασία για τη σχολική παρέλαση είναι πως κάποιοι μαθητές χαίρονταν γιατί έχαναν διδακτικές ώρες με αφορμή τις πρόβες και κάποιοι άλλοι δυσανασχετούσαν γιατί δεν ήθελαν να πάρουν μέρος –ιδιαίτερα στις ηλικίες του γυμνασίου και του λυκείου. Υπήρχαν, όμως, και εκείνοι που συναισθάνονταν τη σημασία να τιμούμε τις εθνικές επετείους και τη χρησιμότητά τους για την ιστορική μας μνήμη. Και όλοι μας, μαθήτριες και μαθητές, νιώθαμε θαυμασμό και περηφάνια στο άκουσμα ότι μια χούφτα ήρωες έδωσαν την ζωή τους για να εξασφαλίσουν την ανεξαρτησία του ελληνικού έθνους και δέος για τους αγωνιστές μας, που υπερασπίστηκαν μέχρι θανάτου την ελευθερία της πατρίδας μας.

Όσο μεγαλώνουμε, συνειδητοποιούμε το γεγονός ότι ο εορτασμός των εθνικών επετείων αποτελεί κομμάτι και θεματοφύλακα της ελληνικής ιστορίας και παράδοσης. Πλέον, θυμάμαι με νοσταλγία τη συμμετοχή μου στις μαθητικές παρελάσεις. Την αγωνία για το αν θα τηρήσω την ευθεία γραμμή, την υπενθύμιση του παραστάτη μπροστά από την εξέδρα των επισήμων, ώστε να στρέψω το κεφάλι μου προς αυτούς, το αίσθημα περηφάνιας στο βάδισμά μου, τα χαμόγελα και το χειροκρότημα του κόσμου που μας παρακολουθούσε, τη συγκίνηση και τις αγκαλιές των δικών μου στο τέλος της παρέλασης.

Αυτά τα συναισθήματα ζωντάνεψαν ξανά, παρακολουθώντας την παρέλαση των μαθητών των σχολείων της Χώρας, το πρωί του Σαββάτου, της 28ης Οκτωβρίου 2017. Οι εκδηλώσεις που ξεκίνησαν από το πρωί της Παρασκευής, με τις καθιερωμένες ομιλίες στα σχολεία και την κατάθεση στεφάνων εκ μέρους των τμημάτων όλων των βαθμίδων στο μνημείο των Ηρώων, κορυφώθηκαν το Σάββατο με τη διεξαγωγή της μαθητικής παρέλασης.

Από νωρίς το πρωί, πλημμύρισαν την ατμόσφαιρα οι χαρούμενες κωδωνοκρουσίες των Ιερών Ναών της Χώρας και στον κεντρικό δρόμο της αγοράς άρχισαν να καταφθάνουν συντεταγμένα μαθητές, σημαιοφόροι και παραστάτες των σχολείων, συνοδεία των δασκάλων και των καθηγητών τους, οι οποίοι μαζί με τη Φιλαρμονική του Μουσικού Συλλόγου Άνδρου κατευθύνθηκαν προς τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου.

Με την προσέλευση των δημοτικών και των τοπικών Αρχών και συγκεκριμένα του Δημάρχου
Άνδρου και δημοτικών συμβούλων, της Εκπροσώπου της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, του Εκπροσώπου Εθνικής Αντίστασης, του Διοικητή Τάγματος Εθνοφυλακής, του Διοικητή του Ναυτικού Παρατηρητηρίου, του Διοικητή ΑΤ Άνδρου, του Λιμενάρχη, του Διοικητή Πυροσβεστικού Σώματος και του Εκπροσώπου Συλλόγου Ναυτικών στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου, έγινε η τέλεση της επίσημης δοξολογίας και ακολούθησε η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας.

Η γαλανόλευκη είχε την τιμητική της και κυμάτιζε περήφανα στα δημόσια κτίρια της Χώρας, αλλά και στα μπαλκόνια των σπιτιών και των καταστημάτων. Πλήθος κόσμου είχε αρχίσει να γεμίζει τα μαγαζιά κατά μήκος του πλακόστρωτου. Παντού έβλεπες χαμογελαστά πρόσωπα, ανθρώπους να ανταλλάσσουν ευχές, να κουβεντιάζουν, να απολαμβάνουν τον πρωινό τους καφέ, εν αναμονή της μαθητικής παρέλασης.

Η συνέχεια δόθηκε στη μεγάλη πλατεία της Χώρας και ειδικότερα στο μνημείο των Ηρώων, όπου τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή και μετά την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική, έγινε η κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους όλων των φορέων. Άπαντες είχαν πάρει θέση γύρω από την πλατεία και κατά μήκος του κεντρικού δρόμου της αγοράς, με τις φωτογραφικές μηχανές και τα κινητά τηλέφωνα σε ετοιμότητα, προκειμένου να απαθανατίσουν τις μαθήτριες και τους μαθητές που θα παρέλαυναν.

Οι επίσημοι ανέβηκαν στην ξύλινη εξέδρα, η Φιλαρμονική του Μουσικού Συλλόγου Άνδρου στάθηκε δίπλα τους και έδωσε το «σύνθημα» για να ξεκινήσει η καθιερωμένη παρέλαση. Η σημαία μπροστά, πίσω της οι παραστάτες, με τις μαθήτριες και τους μαθητές να ακολουθούν. Πρώτοι παρέλασαν οι μικροί μας φίλοι, τα παιδιά του Νηπιαγωγείου της Χώρας, δίνοντας τη σκυτάλη κατά σειρά, στα παιδιά των Δημοτικών, του Γυμνασίου και του Λυκείου. Τα παιδιά έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και σε όλους εμάς μια νότα αισιοδοξίας και ελπίδας για το αύριο. Δικαίως, λοιπόν, εισέπραξαν το ζεστό χειροκρότημα από όλους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...