Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

«Τέλος καλό» με τη φωτιά στην περιοχή Αγία Θέκλα

Μπορεί κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών και παρά τους σφοδρούς ανέμους το νησί να μην αντιμετώπισε περιστατικά πυρκαγιάς, ωστόσο στην «καρδιά του φθινοπώρου», συνέβη… 

Για την κατάσβεση της φωτιάς, που ξέσπασε χθες περί τις 4 το μεσημέρι στην περιοχή της Αγίας Θέκλας – Σταυροπέδας, καθοριστική ήταν η συνδρομή των δυνάμεων του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Άνδρου, καθώς και του Συλλόγου Εθελοντών Δασοπυροσβεστών, που έδωσαν αγώνα και κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες επί ώρες.

Βάσει στοιχείων της Πυροσβεστικής, κάηκαν συνολικά 450 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης και 150 στρέμματα δασικής έκτασης.

Το χρονικό του συμβάντος

Χθες, αργά το μεσημέρι, κάτοικος της περιοχής ειδοποίησε τις αρχές για φωτιά στην περιοχή της Αγίας Θέκλας – Σταυροπέδας.  Άμεση ήταν η κινητοποίηση των δυνάμεων του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Άνδρου, καθώς και του Συλλόγου Εθελοντών Δασοπυροσβεστών. Συγκεκριμένα, στην περιοχή έσπευσαν 29 πυροσβέστες με εννέα οχήματα και 20 εθελοντές δασοπυροσβέστες με έξι οχήματα και μία υδροφόρα του Δήμου.

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων δυσχέραιναν οι ισχυροί άνεμοι εντάσεως 8-9 μποφόρ, καθώς και το γεγονός ότι η περιοχή είναι δύσβατη και το έδαφος έχει έντονη κλίση. Επίσης, στο σημείο κατέφθασε και ελικόπτερο Σινούκ, όμως, λόγω των καιρικών συνθηκών δεν μπόρεσε να επιχειρήσει. Όπως αναφέρουν μάρτυρες, κατάφερε να κάνει μία και μόνο ρίψη νερού και στη συνέχεια αποχώρησε, αφού δεν μπορούσε να προσεγγίσει την επιφάνεια της θάλασσας λόγω των σφοδρών ανέμων.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΕΔΑ σχετικά με την επιχείρηση της κατάσβεσης και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στο έργο του: «Η κατάσβεση πραγματοποιήθηκε με πεζοπόρο τμήμα. Αναλυτικότερα έγινε χρήση χορτοκοπτικών με δίσκο, προκειμένου να  δημιουργηθεί αντιπυρική ζώνη, ώστε πλησιάζοντας η φωτιά την καθαρισμένη περιοχή να αποδυναμωθεί και να σβήσει. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν, βέβαια, και οι μάντρες που βοήθησαν στο έργο της κατάσβεσης».


Αξίζει να σημειωθεί ότι στην επιχείρηση κλήθηκαν για ενίσχυση και δυνάμεις της Πυροσβεστικής από την Αθήνα, πέντε οχήματα, καθώς και πεζοπόρο τμήμα της ΕΜΑΚ. Ωστόσο, όταν κατέφθασαν με το απογευματινό δρομολόγιο, η φωτιά είχε, ήδη, σβήσει. Παρέμειναν, πάντως, στην περιοχή μαζί με τις δυνάμεις του ΣΕΔΑ για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Τέλος, να σημειωθεί ότι στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς τραυματίστηκε ελαφρά από πτώση ένα μέλος του ΣΕΔΑ. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας, οπού διαπιστώθηκε ότι έχει κάταγμα στη περόνη του δεξιού ποδιού.  Από όλους μας έχει τις ευχές για ταχεία ανάρρωση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...