Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017

Η συγκίνηση και η υπόσχεση του Κυβερνήτη του Αβέρωφ

Το πέρασμα του ιστορικού πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού από την Άνδρο και η επικοινωνία του Κυβερνήτη με τον Δήμαρχο του νησιού


Το θωρηκτό «Αβέρωφ» ταξιδεύει για Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου. Η σκηνή που το θρυλικό πλοίο παραπλέει τις ακτές της Άνδρου, στο Αιγαίο μετά από 70 χρόνια, προκαλεί δέος. Οι κάτοικοι του νησιού, στη θέα του, γεμίζουν συγκίνηση και υπερηφάνεια και αναπολούν τις επιτυχίες του στο Αιγαίο, τις λαμπρές και ένδοξες ιστορίες που το "ακολουθούν" και που του χάρισαν αμέσως τον χαρακτηρισμό «Το τυχερό πλοίο».

Η Άνδρος ένα νησί με παράδοση ναυτική, ένα νησί με σπουδαίους ευεργέτες, οι οποίοι συνέδεσαν το όνομά τους με την παγκόσμια ναυτιλία, αισθάνεται υπερήφανη. Διότι οι κάτοικοι γνωρίζουν καλά ότι το θωρηκτό «Αβέρωφ» πλέει στα νερά του Αιγαίου για ακόμη έναν λόγο που έχει… ονοματεπώνυμο. Χάρη στον ευπατρίδη, μεγάλο Ανδριώτη ευεργέτη, τον αείμνηστο Αλέξανδρο Γουλανδρή, ο οποίος επέδειξε ενδιαφέρον και χρηματοδότησε όλη την επισκευή του πλοίου.


Το «Αβέρωφ» κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία του Λιβόρνο της Ιταλίας, καθελκύστηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1910 (12 Μαρτίου 1910 με το νέο ημερολόγιο) και παραδόθηκε στην Ελλάδα στις 15 Μαΐου 1911. Την 1η Σεπτεμβρίου του ίδιου χρόνου που κατέπλευσε στο Φάληρο, έγινε δεκτό με ενθουσιασμό από τον ελληνικό λαό και εντάχθηκε στο τότε Ελληνικό Βασιλικό Ναυτικό. Κόστισε συνολικά 25.000.000 χρυσές ελληνικές δραχμές, εκ των οποίων το 1/3 κατέβαλε ο εθνικός ευεργέτης Γεώργιος Αβέρωφ και τα 2/3 το ελληνικό δημόσιο με εξωτερικό δανεισμό.

Ατμοκίνητο, έπλεε με ταχύτητα 23 κόμβων και είχε πλήρωμα 20 αξιωματικών και 670 ναυτών. Αμέσως, έγινε η ναυαρχίδα του απηρχαιωμένου ελληνικού στόλου. Το «Αβέρωφ», που έλαβε μέρος τόσο στους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-13, με κυβερνήτη τον ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη, όσο και στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους, ήταν από τα πιο σύγχρονα πολεμικά πλοία της εποχής του. Ηγήθηκε των ελληνικών ναυτικών δυνάμεων στις ναυμαχίες της Έλλης και της Λήμνου κατά του τουρκικού στόλου και άλλαξε τις ισορροπίες στο Αιγαίο, «γκρεμίζοντας» τις φιλοδοξίες του Σουλτάνου και της Υψηλής Πύλης για την απόκτηση του ελέγχου του.

Μοναδική στιγμή της ιστορίας του, όταν ύψωσε την ελληνική σημαία στην Κωνσταντινούπολη, τον Οκτώβριο του 1918, στέλνοντας το μήνυμα της νίκης των δυνάμεων του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Το «Αβέρωφ» συμμετείχε και στη Μικρασιατική Εκστρατεία, με κύρια προσφορά του τη μεταφορά στρατιωτών και την κάλυψη των αποβατικών επιχειρήσεων στην Ανατολική Θράκη. Τελευταία του ανάμνηση, όταν, αν και «γερασμένο», συμμετείχε σε νηοπομπές στον Ινδικό Ωκεανό κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Όλες αυτές οι στιγμές «δεμένες» σφιχτά με την ιστορία του θωρηκτού «Αβέρωφ», το καθιστούν συνώνυμο του «θρύλου». Όλα τα επιτεύγματά του έχουν γραφτεί με «χρυσά γράμματα» στα βιβλία της ιστορίας. Ωστόσο, είναι κάποιες στιγμές της ζωής που συνδέονται με αυτό, αλλά δεν μπορούν να αποτυπωθούν με λέξεις στο χαρτί. Στιγμές που νιώθεις τον κόμπο στο λαιμό, δυσκολεύεσαι να μιλήσεις, αλλά συγχρόνως μια πλημμύρα συναισθημάτων κατακλύζει όλο σου το σώμα και εξωτερικεύεται στο πρόσωπο, είτε με δάκρυα, είτε με ένα πλατύ χαμόγελο…

Κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγραφεί η χθεσινή… αναπάντεχη τηλεφωνική επικοινωνία, μεταξύ του Δημάρχου Άνδρου και του Κυβερνήτη του θωρηκτού Αβέρωφ. Ο κ. Θεοδόσης Σουσούδης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Αντιπλοίαρχο Σωτήρη Χαραλαμπόπουλο, ο οποίος εξέφρασε τη συγκίνησή του και έδωσε υπόσχεση ότι στην επιστροφή, καιρού επιτρέποντος βέβαια, θα δώσει στους Ανδριώτες την ευκαιρία να επισκεφθούν το πλοίο εν πλω!

Όσον αφορά το χρονικό της επικοινωνίας, η ιδέα δόθηκε από τον δημοσιογράφο Δημήτρη Σταυρόπουλο, ο οποίος όντας μαζί με τον Δήμαρχο Άνδρου στο Γαύριο, τον προέτρεψε να επισκεφτούν το «Αβέρωφ» εν πλω. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και έπειτα από επικοινωνία του δημοσιογράφου με το ΓΕΕΘΑ, επιχείρησαν να βρουν σκάφος για να επισκεφθούν από κοντά το πλοίο. Δυστυχώς, όμως, λόγω της προχωρημένης ώρας (22.00) κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό.

«Αισθάνομαι υπερήφανος, γιατί η Άνδρος είναι το πρώτο νησί που χαιρέτησε αυτό τον ιστορικό πλου. Την ώρα που το Θωρηκτό παρέπλεε τις ακτές μας, ως Δήμαρχος εξέφρασα τα συναισθήματα των συμπατριωτών μου και παράλληλα ευχήθηκα ”καλό ταξίδι και πάντα η γαλανόλευκή του να κυματίζει στο Αιγαίο”», αναφέρει ο κ. Θεοδόσης Σουσούδης, στον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. 

Ευχή και δική μας, αναμένοντας την επιστροφή του «Αβέρωφ» και γιατί όχι μια επίσκεψη εν πλω, σε ένα πλοίο που αποτελεί πραγματικό – μουσείο γεμάτο ιστορικούς «θησαυρούς»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...