Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η Άνδρος τιμάει με κάθε επισημότητα την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, με πλήθος επετειακών εκδηλώσεων. Τα δημόσια και τα δημοτικά καταστήματα, τα σπίτια και τα μαγαζιά «ντύθηκαν» με τη γαλανόλευκη σημαία και τις βραδινές ώρες φωταγωγούνται.

Παράλληλα, σήμερα, 27 Οκτωβρίου, έγιναν ομιλίες και συγκεντρώσεις στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στη Χώρα, με επικεφαλής τους καθηγητές και τους δασκάλους τους, τα τμήματα όλων των σχολείων προσήλθαν συντεταγμένα για προσκύνημα στο μνημείο του Θεόφιλου Καΐρη. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων εκ μέρους των σχολείων και ενός λεπτού σιγή.

Η αυριανή Εθνική Επέτειος θα εορταστεί με χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες και τέλεση επίσημης δοξολογίας στους Ιερούς Ναούς της Άνδρου, παρελάσεις μαθητών, εκφωνήσεις πανηγυρικών της ημέρας και καταθέσεις στεφάνων. Εξάλλου, ο Δήμος Άνδρου εξέδωσε ανακοίνωση, μέσω της οποίας γνωστοποιεί το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα γίνουν στις δημοτικές ενότητες και στις τοπικές κοινότητες της Άνδρου, σε Χώρα, Μεσαριά, Κόρθι, Μπατσί και Γαύριο.















«Alors c’est la guerre»

Με την επέτειο του «ΟΧΙ» μνημονεύουμε την άρνηση της Ελλάδας στις αξιώσεις των Ιταλών, όπως αυτές μεταφέρθηκαν στο τελεσίγραφο που επιδόθηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1940 στον Έλληνα Πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά. Συνέπεια της άρνησης αυτής ήταν η είσοδος της χώρας μας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940.

Ήταν λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου του 1940, όταν η τότε ιταλική Κυβέρνηση απέστειλε στην Ελλάδα τελεσίγραφο, δια του Ιταλού Πρέσβη της στην Αθήνα, Εμανουέλε Γκράτσι, ο οποίος και το επέδωσε στον Ιωάννη Μεταξά, στην οικία του δεύτερου στην Κηφισιά. Το τελεσίγραφο αυτό απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο, προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία του Βασιλείου της Ελλάδος, (λιμένες, αεροδρόμια κ.λπ.), για ανάγκες ανεφοδιασμού και άλλων διευκολύνσεών του, στη μετέπειτα προώθησή του στην Αφρική.

Σύμφωνα με πηγές της εποχής, ο Μεταξάς μόλις διάβασε το κείμενο, έστρεψε το βλέμμα του στον Ιταλό Πρέσβη και του απάντησε στα γαλλικά (επίσημη γλώσσα της διπλωματίας) την ιστορική φράση: «Alors, c’est la guerre», δηλαδή: «Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμο», εκδηλώνοντας έτσι την άρνηση της Ελλάδας στις απαιτήσεις των Ιταλών.

O ίδιος ο Γκράτσι στα απομνημονεύματά του, που εξέδωσε το 1945, περιγράφει τη σκηνή ως εξής: «Έχω εντολή κ. Πρωθυπουργέ να σας κάνω μία ανακοίνωση. Του έδωσα το έγγραφο. Παρακολούθησα τη συγκίνηση εις τα χέρια και εις τα μάτια του. Με σταθερή φωνή και βλέποντάς με κατάματα ο Μεταξάς μου είπε: “Αυτό σημαίνει πόλεμο”. Του απήντησα ότι αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί. Μου απήντησε ΟΧΙ. Του πρόσθεσα ότι αν ο στρατηγός Παπάγος…, ο Μεταξάς με διέκοψε και μου είπε: ΟΧΙ! Έφυγα υποκλινόμενος με τον βαθύτερο σεβασμό, προ του γέροντος αυτού, που προτίμησε την θυσία αντί της υποδουλώσεως».

Ο Ιωάννης Μεταξάς εξέφρασε το ελληνικό λαϊκό συναίσθημα, την άρνηση της υποταγής. Αυτή η άρνηση πέρασε στον τότε ελληνικό Τύπο με την λέξη «ΟΧΙ». Σημειώνεται πως αυτούσια η λέξη «ΟΧΙ» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ως τίτλος στο κύριο άρθρο της εφημερίδας «Ελληνικό Μέλλον» του Ν. Π. Ευστρατίου, στις 30 Οκτωβρίου του 1940.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...