Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

Ολοκληρώνεται η απομάκρυνση του «Cabrera»

Προς διευθέτηση οδεύει το σημαντικό ζήτημα της ναυαγιαίρεσης του τμήματος του φορτηγού πλοίου «Cabrera», το οποίο προσάραξε στις βόρειες ακτές της Άνδρου και βυθίστηκε εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών τα περασμένα Χριστούγεννα (24/12/2016).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Άνδρου, αύριο, Τρίτη, 10 Οκτωβρίου το πρωί, αναμένεται να φθάσει στην περιοχή του ναυαγίου ο ειδικός γερανός από την Ολλανδία, προκειμένου να απομακρύνει τμήμα του φορτηγού πλοίου. Συγκεκριμένα, το γερανοφόρο γίγας αναχώρησε απόψε (09/10/2017) το βράδυ από το λιμάνι του Λαυρίου για το Κάβο Ντόρο, ώστε αύριο να ξεκινήσει τις εργασίες της ανέλκυσης του τμήματος του «Cabrera», που δυνητικά ρυπαίνει.

«Σύμφωνα με τη μελέτη, και με την καθοδήγηση και εποπτεία του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., θα απομακρυνθεί το πρυμναίο κομμάτι του πλοίου, που αντιστοιχεί περίπου στα 2/3 του ολικού όγκου του», αναφέρει το δελτίο Τύπου του Δήμου Άνδρου. Μάλιστα, στην περιοχή του ναυαγίου θα υπάρχουν φουσκωτά σκάφη, αντιρρυπαντικό πλοίο, ειδικός εξοπλισμός και προσωπικό για την περισυλλογή των όποιων ρυπογόνων ουσιών, που τυχόν θα διασκορπιστούν στη θάλασσα κατά τη ναυαγιαίρεση.

Υπενθυμίζεται ότι οι εταιρείες που έχουν αναλάβει την απορρύπανση έχουν διαβεβαιώσει ότι ουδέποτε έγινε χρήση χημικών διασκορπιστικών ουσιών. Η ολοκλήρωση της επιχείρησης, όπως έχει τονιστεί και σε προηγούμενη ενημέρωση της δημοτικής αρχής, αναμένεται να γίνει έως τα τέλη του Οκτωβρίου

Τέλος, οι εργασίες ανέλκυσης του πρυμναίου τμήματος του «Cabrera» θα γίνουν σύμφωνα με τις υποδείξεις και τους όρους της Λιμενικής Αρχής της Άνδρου και του Δήμου Άνδρου, προκειμένου να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...