Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

Πλαστική σακούλα τέλος - Πρόταση της ΑΝΔΡΟΣ ΚΟΙΝΣΕΠ το διχτάκι για τα ψώνια


Με μεγάλη μου ανακούφιση, το μικρό σουπερ μάρκετ στη Χώρα της Άνδρου ήταν ανοιχτό το πρωί της 2ας Ιανουαρίου, όταν έφτασα στο νησί.  Αφού ψώνισα τα απολύτως απαραίτητα, μετά την απουσία μίας εβδομάδας για τις γιορτές, άκουσα με απορία την ευγενική ταμεία να με ρωτά αν θέλω σακούλα για να τοποθετήσω μέσα τα ψώνια μου.

Η άμεση και σχεδόν έκπληκτη καταφατική μου απάντηση, τής έκανε εντύπωση και ευθύς έσπευσε να μου υπενθυμίσει ότι από τις αρχές του 2018, η πλαστική σακούλα κοστίζει 4 λεπτά και είναι υποχρεωμένη να τη χρεώσει! Η απόφασή μου δε διαφοροποιήθηκε, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι παρά τον ντόρο που έγινε τις προηγούμενες ημέρες στα ΜΜΕ και τα καυστικά και χιουμοριστικά ποσταρίσματα στα social media, είχα ξεχάσει παντελώς την «αλλαγή» που έφερε μαζί της η νέα χρονιά!

Το αν αυτή θα αλλάξει την καθημερινότητα, αλλά και τη στάση μας και κατά πόσο επηρεάζει την «τσέπη» μας, είναι ερωτήσεις που προέκυψαν στο άκουσμα της είδησης ότι από τις αρχές του νέου έτους μπαίνει τέλος στη δωρεάν διάθεση λεπτής πλαστικής σακούλας από τα ταμεία των σούπερ μάρκετ και των εμπορικών καταστημάτων.

Πριν, όμως, βιαστούμε να παραπονεθούμε για τη θέσπιση αυτού του ανταποδοτικού περιβαλλοντικού τέλους για κάθε αγορά πλαστικής σακούλας από τους καταναλωτές, κάτι που συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, εδώ και αρκετά χρόνια μάλιστα, ας αναλογιστούμε τα οφέλη της μείωσης της κατανάλωσης της πλαστικής σακούλας για το περιβάλλον μας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, μόνο το 2015 στην Ελλάδα, η ετήσια κατανάλωση πλαστικών σακουλών ήταν μεταξύ 242 και 363 τεμάχια ανά άτομο, ενώ το 2010 σε ολόκληρη την Ευρώπη χρησιμοποιήθηκαν 98,6 δισ. πλαστικές σακούλες.

Αντίστοιχα, ο ΕΟΑΝ, προσθέτει σε ανακοίνωσή του ότι 52 χρόνια μετά τη «γέννηση» της πλαστικής σακούλας, η αποτίμηση δεν είναι θετική. Οι πλαστικές σακούλες δημιουργούν ανεπανόρθωτες βλάβες και μπορούν να σκοτώσουν ψάρια, θαλάσσιους οργανισμούς και πουλιά, μπορούν να αποδομηθούν και να μολύνουν το πόσιμο νερό.

Για να περιοριστεί η «μάστιγα» της πλαστικής σακούλας, το 2015 η ΕΕ εξέδωσε οδηγία με στόχο τον περιορισμό της κατανάλωσής της σε 90 πλαστικές σακούλες ανά πολίτη μέχρι το 2019 και σε 40 έως τα τέλη του 2025. Σύμφωνα με το ΕΟΑΝ, και κατόπιν σχετικού νομοσχεδίου που συνέταξε το ΥΠΕΝ, η Ελλάδα εναρμονιζόμενη με την οδηγία αυτή, δημιούργησε το νομικό πλαίσιο με βάση το οποίο από 01-01-2018, παύει η δωρεάν διάθεση λεπτών πλαστικών σακουλών από τα ταμεία των σούπερ μάρκετ και των εμπορικών καταστημάτων και θεσπίζεται ανταποδοτικό περιβαλλοντικό τέλος για κάθε αγορά πλαστικής σακούλας από τους καταναλωτές.

Ας δημιουργήσουμε τη συνήθεια χρήσης οικολογικών τσαντών στην καθημερινότητά μας, έχοντας μια τσάντα στο αμάξι, στο ποδήλατο, στο σακίδιο. Κάνοντας χρήση τέτοιων οικολογικών τσαντών, μπορούμε να γλυτώσουμε ένα σωρό πλαστικές σακούλες την εβδομάδα. Ας σκεφτούμε πριν πάρουμε ακόμα μια πλαστική σακούλα από το σούπερ μάρκετ, τον μανάβη, τον φούρνο, το περίπτερο, το φαγητό κ.α. Μπορούμε να εκμηδενίσουμε την ανάγκη πλαστικής σακούλας και όταν βγαίνουμε για ψώνια να έχουμε πάντα μία μαζί μας.

Η πρόταση που κάνει η «ΑΝΔΡΟΣ ΚΟΙΝΣΕΠ» είναι διχτάκι για ψώνια, όπως αυτό που χρησιμοποιούσαν οι παλαιότεροι.

ΤΣΑΝΤΑ ΔΙΧΤΥ
10,00 € (περιλαμβάνει ΦΠΑ & Φόρους) 

Οργανικό βαμβάκι μη-χλωριωμένο και πιστοποιημένο με GOT. Ελαφριά & ευέλικτη: Χωράει εύκολα παντού και πάντα μαζί σας. Ανθεκτική: ακόμα και στα μεγάλου βάρους αντικείμενα/ψώνια. Αντικαθιστά τέλεια τις πλαστικές μιας χρήσης. Πλένεται στο χέρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...