Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

Πρώτες ημέρες του 2018 στην Άνδρο - Καλή χρονιά!

Ίσως ήταν η πρώτη ημέρα, έπειτα από ένα γεμάτο καλοκαίρι και την παρατεταμένη καλοκαιρία του φθινοπώρου και του Δεκέμβρη, που αισθάνθηκα τον χειμώνα στο νησί! Οι εικόνες που αντίκρισε κανείς τις πρώτες ημέρες του νέου χρόνου στην Άνδρο, συνέθεταν ένα σκηνικό έρημου τόπου, με κλειστά μαγαζιά, άδειους δρόμους και λιγοστούς ανθρώπους να κυκλοφορούν.

Αυτό το χειμωνιάτικο και έρημο τοπίο ήταν που με προσέλκυσε και αποφάσισα να κάνω την απογευματινή μου βόλτα στη Χώρα της Άνδρου. Επέλεξα τη διαδρομή από τη Μικρά Αγγλία προς το Νεϊμπορίο, διασχίζοντας την πεζογέφυρα. Με έκπληξη διαπίστωσα ότι κάποια από τα εστιατόρια στο Νεϊμποριό ήταν ανοιχτά, όπως επίσης και δύο καφετέριες στον δρόμο προς τον Ναυτικό Όμιλο.

Περνώντας τον ΝΟΑ, έκανα μια στάση για να παρατηρήσω τη Χώρα από μακριά. Η αραιή συννεφιά και η έλλειψη φωτός δημιουργούσαν ένα ψυχρό τοπίο, με την Αγιά Θαλασσινή, το Κάστρο και τον ονομαστό Φάρο να ξεχωρίζουν. Συνέχισα τη διαδρομή προς το λιμάνι. Εκεί κάμποσες βάρκες και καΐκια είχαν βγει στη... στεριά, για τις απαραίτητες επιδιορθώσεις. Στις προβλήτες που σχηματίζονται, αρκετοί ψαράδες είχαν πάρει τα καλάμια τους, τα αγκίστρια τους και τα δολώματα τους, με την ελπίδα της καλής ψαριάς.

Στην επιστροφή μου, είχε, πλέον, αρχίσει να σκοτεινιάζει και η στολισμένη και φωταγωγημένη πεζογέφυρα υπενθύμιζε ότι διανύουμε ακόμα γιορτινές ημέρες. Η θάλασσα ήρεμη, η ατμόσφαιρα καθαρή, θόρυβος μηδενικός, πλην ελαχίστων αυτοκινήτων που περνούσαν και διατάρασσαν προς στιγμή την απόλυτη ησυχία που επικρατούσε.

Γυρίζοντας στο σπίτι, αναρωτήθηκα γιατί οι Ανδριώτες επιλέγουν άλλους προορισμούς για να περάσουν τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Κατά κύριο λόγο, ο προορισμός τους είναι η Αθήνα, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που διαθέτουν κάποιο σπίτι στην πρωτεύουσα. Ευκαιρία για εορταστικά ψώνια, βόλτες των παιδιών σε πάρκα ψυχαγωγίας, επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους.

Η μεγάλη κινητικότητα που παρουσιάστηκε στα δρομολόγια των καραβιών, κυρίως τις ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, αποτυπώνει τη διάθεση των κατοίκων της Άνδρου να φύγουν από το νησί. Η κακοκαιρία λίγο έλειψε να… χαλάσει τα σχέδια των εκδρομέων. Τα πολλά μποφόρ και ο κίνδυνος απαγορευτικού, υποχρέωσε αρκετούς να αναχωρήσουν την Πέμπτη και την Παρασκευή, 21 και 22 Δεκεμβρίου 2017.

Σιγά σιγά, ξεκίνησε η επιστροφή και το πρώτο καράβι που έφτασε στο λιμάνι του Γαυρίου στις 2 Ιανουαρίου, μετέφερε αρκετούς από τους Ανδριώτες-εκδρομείς των εορτών. Πολλοί από αυτούς, κουβαλούσαν τσάντες με δώρα, με τα παιχνίδια να έχουν την τιμητική τους!

Άλλωστε, το περασμένο Σάββατο, όλες οι περιοχές της Άνδρου γιόρτασαν με  λαμπρότητα τα Θεοφάνεια και τον Αγιασμό των Υδάτων και την ίδια ώρα οι σύλλογοι ετοιμάζονται να κόψουν τις Πρωτοχρονιάτικες Βασιλόπιτες. Ο Δήμος Άνδρου, μάλιστα, είχε απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση για την κοπή της βασιλόπιτάς του, το Σάββατο, 6 Ιανουαρίου και ώρα 11:30, στο Δημαρχείο στη Χώρα.

Ακολουθεί φωτορεπορτάζ:






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...