Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Παρουσίαση του βιβλίου της Μανιώς Μάνεση «Γεμιτζήδες»

Κατάμεστη ήταν η «Αίθουσα Λόγου» στη Στοά του Βιβλίου, όπου  πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου, η παρουσίαση του βιβλίου «Γεμιτζήδες, ιστορίες που έγιναν θρύλοι» της Μανιώς Μάνεση. Πλήθος Ανδριωτών, ανθρώπων που αγαπούν τη θάλασσα, ανθρώπων που είναι «δεμένοι» με τις ιστορίες της και συγχρόνως με το νησί της Άνδρου.

«Οικοδέσποινα» της παρουσίασης ήταν η «Ένωση Ανδρίων» και ομιλητές ο διδάκτωρ της Νεοελληνικής Φιλολογίας  Νίκος Φαλαγκάς, ο δημοσιογράφος Φώτης Παπούλιας καθώς και ο εκδότης Γιάννης Μαμάης, πρώην πρόεδρος του Φ.Ο. το Γαύριο. Με τη συγγραφέα συζήτησαν για το βιβλίο, τους ναυτικούς, τη μακρόχρονη ναυτική παράδοση, καθώς και την αξία των προσωπικών μαρτυριών και της δημοσιογραφικής έρευνας και καταγραφής.

Την εκδήλωση συντόνισε η εκδότης της εφημερίδας «Ανδριακή», Μαριάννα Φωτοπούλου-Μαργέτη. Μετά το τέλος των ομιλιών, ακολούθησε η υπογραφή των βιβλίων από την κυρία Μανιώ Μάνεση, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση έκανε το Ανδριώτικο κέρασμα που έφερε και έφτιαξε η ίδια η συγγραφέας και περιελάμβανε γλυκίσματα και λικέρ από τοπικά προϊόντα της Άνδρου.

Τέσσερις ιστορίες της θάλασσας με κοινό παρονομαστή την Άνδρο και τον Ανδριώτη ναυτικό. Πρόκειται για τους Πέτρο Μπέη, Παρασκευά Μπέη, Γιαννούλη Μωραΐτη και Σπύρο Πολέμη, που έγιναν πραγματικοί θρύλοι.

Τέσσερις «γεμιτζήδες», όπως είναι και ο τίτλος του βιβλίου, που παρά τις αντίξοες συνθήκες της θάλασσας, είτε κατάφεραν να επιβιώσουν έπειτα από τορπιλισμούς και ναυάγια, είτε έφτασαν στον προορισμό τους και πέτυχαν τους στόχους τους. Όλοι τους, όμως, ένιωσαν αυτήν την ολοκλήρωση και την πληρότητα, που περιγράφει ο Πέτρος Μπέης με την αμερικάνικη έκφραση «I have arrived» και περικλείει την ερμηνεία του όρου «γεμιτζής».

Οι περιπέτειες των ανθρώπων αυτών, η στάση που επέδειξαν και οι ενέργειές τους, όπως παρατίθενται στο βιβλίο της Μανιώς Μάνεση, αποτελούν υπόδειγμα υψηλής ναυτοσύνης, θάρρους και ανδρείας, ήθους και αγάπης για τον συνάνθρωπο. Το νησί της Άνδρου έχει ταυτιστεί με αυτές τις ιστορίες, οι οποίες είναι αναπόσπαστο κομμάτι της μακρόχρονης ναυτικής παράδοσης του τόπου και συνάμα αποτελούν φωτεινή πυξίδα για το μέλλον.



Ακολουθεί φωτορεπορτάζ:







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...